maanantai 3. syyskuuta 2018

Onnellinen, onnellisempi, puutarhuri!

Jostain syystä olen aina uskonut että puutarhurit ovat onnellisempia kuin ihmiset. Ja tuo ero johtuu siitä että aina tulee uusi kasvukausi, jolloin voi asioita tehdä uudella tavalla. Mahdollisuuksia on loputtomasti. Kasvun seuraaminen, ja ymmärtäminen on puutarhurin työssä parasta. Meillä on täällä Kiipulassa paljon työssäoppijoita eri oppilaitoksista. Näin uuden lukuvuoden alettua keräsin tähän ne asiat mitä minulla on uusille opskelijoille sanottavana.

Opiskelin puutarhuriksi Lepaalla monimuoto-opiskelijoiden ryhmässä. Meidän koko ryhmä oli ammatinvaihtajia, kuka mistäkin. Joukkoon mahtui monenlaista. Oli maalaria, katsastusmiestä, ravintola työntekijää ja monta muutakin ammattiryhmää oli edustettuna. Meille kaikille yhteistä oli kuitenkin se tunteenpalo, millä halusimme oppia kaiken mahdollisen puutarha-alasta. Joskus ei oikein tunnitkaan riittäneet. Tuosta ryhmästä ollenkaan kaikki eivät päätyneet puutarha-alalle töihin. Moni kuitenkin päätyi alalle, mitä erilaisimpiin tehtäviin. Olimme hyvin vahvasti avomaaviljelystä kiinnostunut ryhmä. Kuitenkin taitaa olla niin, ettei meistä yksikään tee työssään ainoastaan avomaapuutarhurin töitä. 

Minulla oli varsin viisas paappa joka tapasi sanoa että "elämän sivu on pitkä ja sataa vuotta varte eletähän". Koskaan ei tiedä mitkä taidot ovat tarpeen. Otakin sinä - puutarha-alan opiskelija tehtäväksesi kerätä mahdollisimman paljon tietoa jokaisesta puutarha-alan osa-alueesta opiskelujen aikana. Minä kaipaan opiskelusta eniten sitä, miten helppo opskelujen "varjolla" oli päästä vierailemaan erilaisiia alan yrityksissä. Kaikista voi oppia jotain. Jos opiskelijalla on mielessä selvät sävelet : tämä minua kiinnostaa, tämä minua ei kiinnosta, voi myöhemmin tulla monta harmin hetkeä. 

Puutarha-ala on myös melko pieni täällä Suomessa. Koska alan oppilaitoksia on varsin rajallinen määrä, on esimerkiksi täällä Kiipulassa meillä työyhteisön jäsenillä tuttuja aikamoiselta joukolta vuosikursseja eri oppilaitoksissa. Muista, että harjoittelu- ja työssäoppimisjaksot ovat sinun käyntikorttejasi tulevaan. Moneen puutarha-alan työpaikkaan päätyvät töihin ne mahtavat "toppilaiset" tai harjoittelijat. Ja jos et ole ollut harjoittelussa juuri siinä työpaikassa mihin haet,  joku siellä tuntee varmasti jonkun sieltä missä sinä olit harjoittelussa.

Loppuun vielä kiitokset niille mahtaville työssäoppijoille joiden ohjaajana olen saanut jo olla. Teitä on ollut pitkä liuta, onnekseni olen saanut myös lukuisia ystäviä joukostanne.

Ja tervetuloa putarhureiden ihmeelliseen maailmaan, uudet opiskelijat. =)

Terveisin, Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.