perjantai 16. maaliskuuta 2018

Petoluteet, tuo tehokas pikku armeija.

Macrolophus pygmaeus -petoluteet ovat oikea armeija kasvihuoneessa. Innokkaita pikkuotuksia, joihin minulla on vallan henkilökohtainen suhde. 

Petoluteet tulevat puutarhalle muovipurkissa, jossa on paperisuikaleita. Jos levityksiä
kasvihuoneeseen ei voida tehdä heti, purnukat odottelevat kahvihuoneen jääkaapissa.
Kuva: Puutarhuri Petri
Macrolophukset, tuttavien kesken vain Macrot, ovat moniruokaisia petoja. Tuo ahkera petoarmeija levitetään heti istutuksen yhteydessä kasvihuoneeseen purkeista joissa ne matkaavat meille stryroksilaatikossa. Macrot ovat alunperin peräisin Italiasta, meille ne toimittaa f
orssalainen Biotus Oy.

Riittävän ludekannan kehittyminen kasvihuoneessa kestää kahdesta kolmeen kuukautta, eli melko pitkään. 

Petoluteita esiintyy myös Suomen luonnossa. Suomen luteet - kirjassa (Rintala, Rinne 2010) Macrolophus pygmaeus -lude mainitaan nimellä pähkämölude. Suomen luonnossa ko. ludetta esiintyy mm. pähkämöillä ja kurjenpolvilla.
Viimevuonna valmistuneessa ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä perehdyin luteiden sielunmaisemaan tarkemmin. Petoluteita käytetään yleisesti kasvihuonetomaatilla biologisena torjuntaeliönä. Opinnäytetyössäni tutkailin mahdollisuuksia käyttää petoluteita myös kasvihuonekurkulla, joka on varsinainen tuholaismagneetti. Petoluteet elävät myös kasviravinnolla, ja sitä ei suositella käytettäväksi kurkulla vioitusriskin vuoksi. Luteet voivat imennäällään vioittaa kurkun kasvupistettä ja haukkailla jälkiä kasvaviin hedelmiin, jolloin hedelmistä saattaa tulla arpisia ja kippuroita. Vaa'an toisella puolella taas ovat jatkuva painiskelu ansarijauhiaisten kanssa. Ansarijauhiainen on varsinainen maanvaiva, varsinkin ympärivuotisessa kasvihuonekurkun viljelyssä. Pääsin tekemään opinnäytetyötä Biotukselle Forssaan. Se vasta oli mainiota. Kokonainen yritys täynnä ihmisiä, jotka olivat niin innoissaan kaikenmaailman luteista ja vainokaisista ja petopunkeista. Oikea unelmien täyttymys. Jos lude asiat kiinnostaa, voi opinnäytetyöhöni tutustua tästä linkistä http://www.theseus.fi/handle/10024/128694

Macrolophukset livistävät prukista heti tilaisuuden tullen tutkimaan uutta kotiaan.
Kuva: Puutarhuri Petri
















Linkki Ötökkätiedon pähkämölude -infoon http://www.otokkatieto.fi/species?id=467

Minusta petolude on varsin kiehtova otus. Se lisääntyy melko hitaasti verrattuna moniin muihin biologisiin torjuntaeliöihin. Naaras munii munat kasvin lehtiruodin sisään, tarkalla mikroskoopilla munan hengityssarvet voi erottaa kasvin pinnalla. Petoluteella on viisi eri nuoruusastetta, jotka erotetaan toisistaan siiventynkien perusteella. Aivan pikkuiset ensimmäisen asteen nymfit ovat läpikuultavan vaaleanvihreitä. Kasvaessaan vihreä väri syvenee, ja aikuinen petolude on noin 3 - 4 mm pitkä. Petoluteet voivat jauhaisten lisäksi popsia kasvustosta myös vihannespunkkeja, kirvoja sekä ripsiäisiä. Ja mikä mainiointa, toisin kuin monet muut pedot nämä kaverit pärjäävät myös pelkällä kasvisravinnolla. Jotkut viljelijät ruokkivat petoluteita levittämällä niille jauhokoisan munia ravinnoksi kasvin lehdille. 
Macrolophuksia tomaatin varrella ja tukiklipsissä. Kuva: Puutarhuri Petri


Söpöjä pikku otuksia, sanon minä.







Biotus myy biologisia torjuntaeliöitä myös harrastajille, käy kurkkaamassa https://www.biotus.fi/tarhurinapu/

Biotuksen sivuilta löytyy myös paljon apua kasvintuhoojien tunnistuksen avuksi sekä kattava tietopaketti biologisestatorjunnasta.

Terveisin, 
Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.