maanantai 26. maaliskuuta 2018

Narsisseja, narsisseja...

Narsissit Tuulan pihassa männävuonna.


Narsissit laitetaan pääsiäiseksi portin pieleen. Aina.  Minulle ajankohdan mittarina ovat jo vuosia olleet Tampereen kaupungin Hämeenkadun varteen asettamat suuret tête á tête –narsissiruukut. Yhtenä vuotena olen joutunut myöntämään tappion talvelle, ja vaihtamaan kukat uusiin. Pakkasasteita taisi kertyä viitisentoista.



Hyvin karaistunut, eli kylmään tottunut, tetenarsissi kestää jopa kymmenisen pakkasastetta. Narsissin kylmänkestoa voi parantaa kastelemalla kasvit kunnolla ennen ulos istuttamista. Kuiva kasvi ei kylmää siedä. Kukkien myös kannattaa antaa aueta kunnolla sisällä. Ulkona pakkasessa kukat eivät aukea, ja on mukavampi katsella keltaisia kukkia kuin vihreänä ruukusta töröttäviä nuppuja.


Narsissin nimi juontuu kreikan taruston Narkissos-nimisestä nuorukaisesta. Nuorukainen rakastui lähteen pinnalta heijastuvaan omaan peilikuvaansa. Nuorukainen ei voinut jättää peilikuvaansa tai särkeä sitä juomalla lammen pinnasta ja hän nääntyi kuoliaaksi. Lammen rannalle kasvoi kukka, joka nimettiin nuorukaisen mukaan.

Suomessa viljeltiin vuonna 2016 ruukkunarsissia 350 000 kappaletta.



Terveisin,
Jenni