maanantai 21. toukokuuta 2018

Puutarhurin kristallipallon kaipuu

Toukokuussa jokaisen ryhmäkasveja myyvän puutarhurin täytyisi osata ennustaa tulevat säät. Vaikka meillä ei kristallipalloa täällä puutarhalla olekaan, niin muutaman asian muistamisella voi parantaa kasvien selviytymisen mahdollisuuksia huomattavasti.

1. Valitse kasvit jotka eivät vähästä hätkähdä. Ryhmäkasveista erityisen arkoja kylmälle ovat begoniat ja samettiruusut. Monilla köynnöksillä kasvu pysähtyy kylmän puraisusta. Mustasilmäsusanna, kelloköynnös, päivänsini ja keijunmekko kannattaa siis joko suojata kylmän yön ajaksi tai istuttaa ulos vasta varmasti lämpimien säiden tultua. Puutarhureiden pihoilla ulkona ovat viihtyneet jo siniviuhkat, dianat, kosmoskukat, salviat, laventelit, hämähäkkikukat ja maljaköynnökset. Myös monet heinät selviytyvät viileistä öistä.



Orvokit ja lankaköynnökset ovat ulkoilleet menestyksekkäästi Tuulan pihalla jo huhtikuun puolestavälistä. Kuva: Tuula  

2. Kastele illan tullen. Kasvit selviytyvät kylmästä parhaiten kun nestejännitys on hyvä. Viimeaikojen helteiset ja tuuliset päivät ovat kuivattaneet kasveja oikein urakalla. Yöt ovat kuitenkin olleet melko kylmiä. Huolellinen kastelu yötä vasten parantaa kasvien selviytymisen mahdollisuuksia.


Tupsulaventelit ja hortensia Tuulan pihalla. Hortensia on viihtynyt ulkona jo vapusta saakka. Kuva: Tuula.

Muutaman hallayön aiheuttama pakkasvaurio hortensian kukassa. Kuva: Tuula
3. Valitse suojaisa paikka. Oman pihan olosuhteiden tunteminen on jokaisen kotipuutarhurin menestymisen salaisuus. Valitse kevään ensimmäisille kasveille paikka joka on maanpinnnan tasoa korkeammalla,  katoksen alla tai seinustalla. Kukkapenkki etelärinteessä, ilta-auringossa on melko varma valinta vaikka lämpötila tippuisi vain muutamaan plus asteeseen.
Sinivuihka-amppelit ovat selviytyneet moitteetta muutaman lämpöasteen öistä. Paikka on eteläseinustalla, parimetriä maanpinnantason yläpuolella. Kuva: Jenni
Tuulan perunanarsissit selviytyivät jopa -15 pakkasasteesta parvekkeella ruukussa. Etelärinteeseen tupsulaventelien seuraan perunanarsissit pääsivät äitienpäiväviikolla. Kuva: Tuula





 Jos Pekka Pouta lupailee hallaa, ja kukkien selviytyminen aiheuttaa huolta, voi suojaksi heittää hallaharsoa tai paremman puutteessa vaikka vanhan lakanan. Oman pihan oppii tuntemaan, kun seurailee orvokkien viihtymistä kevään pakkasöinä. Orvokit saattavat olla toisaalla täysin kohmeessa ja toisaalla ei pakkanen ole puraissut lainkaan. Monissa kasveissa pakkasen vioitukset näkyvät valkeina laikkuina lehdissä. Pakkasvaurioiset lehdet voi poistaa, useimmat kasvit selviytyvät vaikka menettäisivät puolet lehdistään.

Terveisin, Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.