keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Ah, orvokkeja!

Lajike 'Marina'. Kuva:Tuula
”Anttila nyt ampaisee ylös vuoteeltaan, Aurinko on korkeella, kevättuuli lounaassa. Niityllä hän tanssii järin yöpaidassaan, Lauluhunsa yhtyä saa kuka vaan. Kuikkaemo uittaa jo untuvaisiaan, Peipponenkin helskyttää riemulaulujaan, Katso, kuinka kukkaakin monta on jo kevätniityllä, Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu. ”- Anttilan keväthuumaus (Alkuperäinen kappale Sjösala vals / Evert Taube, suomenkieliset sanat Palle)


Mistä tietää että kevät tulee sittenkin? Varmaa kevättä enteilevät merkit ovat orvokit. Orvokeissa on joka kevät jotain maagista. Ensimmäinen orvokin kukka keväällä on niin herkkä ja ihmeellinen, niin kuin koko talvena ei olisi ollut ollenkaan värejä.


Lajike 'Delft blue'. Kuva:Tuula


Meillä orvokkilajikkeet ovat pysyneet vuosittain melko samoina, hyväksi havaittuina. Jotain uuttakin on toki luvassa. Viime vuonna teimme tuttavuutta Frizzle sizzle- lajikkeeseen amppelissa. Tänä vuonna tuota rimpsureunaista, tai fyrryreunaasta, ihanuutta on tarjolla 10 cm ruukussa huhti-toukokuussa.


Lajike 'Frizzle sizzle'. Kuva:Tuula

Tämän vuoden uudenuutukaiset lajikkeet meillä ovat ruotsalaishenkinen 'Yellow blue jump-up' sekä sen serkku 'Yellow blotch red wing'.
Lajike: 'Yellow blue jump-up'. Kuva:Jenni

Lajike: 'Yellow blotch red wing'. Kuva :Jenni

On varsin kummallista miten ihmismieli muuttuu aina talven aikana. Joka kevät mielestäni eri lajike on se kaikkein kaunein. Ja tänä vuonna kaunein on usein se lajike, joka viime vuonna ei ollut yhtään nätti.

Lajike 'White whit purple' Kuva:Tuula



Ensimmäiset orvokit pääsevät meillä portaille ja portin pieleen yleensä heti pääsiäisen tete-narsissien jälkeen. Orvokit komistavat portaitamme toukokuun viimeiselle viikolle, jolloin on aika vaihtaa ne kesän ryhmäkasveihin. Pois ottamani orvokit istutan usein omenapuun katveeseen. Parturoin orvokit 10 sentin mittaiseksi ”siiliksi”. Olen yleensä jo unohtanut niiden olemassa olon, kun uusi kukinta riemastuttaa ohi kulkiessa.


Kuva:Tuula


Kiipulassa viljellään tänä vuonna 2600 kappaletta orvokkiamppeleita, sekä joitakin tuhansia orvokintaimia 10cm ruukussa.

Orvokkiamppelit valmiina lähdössä maailmalle. Kuva:Tuula

Orvokkiterveisin,
Jenni




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.